Ortodoncija

Home / Ortodoncija
Ortodoncija
Ortodoncija
Ortodoncija

Osnova  svake ortodontske terapije je pomicanje i kontroliranje pomaka kako zuba tako i čeljusti da bi se svi elementi našli u međusobno idealnim odnosima, bilo estetskim bilo funkcionalnim. Za većinu ljudi, lijep osmijeh je najočitija korist ortodontskog liječenja. Međutim, ortodontsko liječenje je mnogo više od same estetike! 

Važan razlog za ortodontsko liječenje je stvoriti pravilan i uravnotežen odnos između zuba i vilica te mekih tkiva lica (usana, obraza, jezika). Ovakav odnos smanjuje stres i pritisak na zube, desni, kosti, mišiće vilica i viličini zglob (TMZ). Time se smanjuje prekomjerno trošenje cakline, poboljšava funkcija vilica i omogućava normalno funkcioniranje TMZ. 

Kada postoji “dobar zagriz” oralna higijena je olakšana, a time je i manja učestalost karijesa i bolesti desni. U nekim slučajevima, pogrešan položaj zuba, zbijenosti ili neizrasli zubi mogu otežati žvakanje, a što se može u konačnici odraziti i na probavne probleme. Nepravilan položaj zuba, njihov odnos sa mekim strukturama npr. jezikom i usnama može biti razlogom nepravilnog izgovaranja pojedinih glasova. 

Ortodoncija generalno može imati vrlo pozitivan i doživotni uticaj na pacijentovo zdravlje zuba, fizičko zdravlje, samopoštovanje i emocionalno blagostanje. 

Osim bogatog iskustva u tretiranju ortodontskih anomalija educirani smo i iskusni za tretmane: pred-protetske, pred-implantološke kao i parodontološke ortodontske pripreme i podrške za ortodontske pacijente. Za naše radove dajemo garanciju što pacijentu ulijeva dodatno povjerenje u tim Centra ortodoncije. 

Naše iskustvo kao i stepen edukacije garancija su uspjeha ortodontske terapije.