Estetska Stomatologija

Home / Estetska Stomatologija
Estetska Stomatologija

Možemo da korigujemo gotovo svaki problem vezan za estetiku zuba: 

  • nedostajući zub da nadoknadimo 
  • prostor između zuba da smanjimo ili zatvorimo u potpunosti 
  • loš raspored zuba da ispravimo 
  • prebojene zube da izbijelimo 
  • tamne ispune zamijenimo novim visokoestetskim ispunima 
  • meko tkivo („desni“) izliječimo i preoblikujemo 

Estetska stomatologija je multidisciplinarna grana stomatologije jer osim lijepih, zdravih, bijelih i pravilno raspoređenih zuba, zahtijeva i zdrav parodoncijum, odnosno zdravu gingivu. 

Bezmetalne krune okružene otečenom i upaljenom gingivom (meko tkivo, zubno meso) svakako ne doprinose estetici i narušavaju kompletan osmijeh. Čest termin koji se koristi za estetiku gingive je – pink aesthetic. 

Pravilan zubni niz je estetski imperativ, ali također utiče i na celokupno zdravlje usta i zuba. Pravilno raspoređeni zubi se lakše čiste, a raspored sila koje se oslobađaju pri žvakanju su fiziološke i povoljno utiču na potporni aparat zuba. Sa druge strane, nepravilno postavljeni zubi su opterećeni znatno jačim silama što uzrokuje slabljenje potpornog aparata zuba (kosti i vlakana koje drže zub u vilici), pa dolazi do parodontopatije, klaćenja zuba i drugih problema. Takođe, nemogućnost sprovođenja dobre higijene dodatno komplikuje situaciju. Ukoliko su prisutni svi zubi, a postoji loš raspored zuba, ortodontska terapija je pravo rešenje. 

Ortodonska terapija – nedostatak zuba 

Nešto komplikovanija situacija je nedostatak zuba uz malpoziciju budućih zuba nosača mosta. Tada ortodontska terapija prethodi protetskom zbrinjavanju. Obično su to situacije kada je pozicija zuba takva da bi, ukoliko se takav zub planira uključiti u most, bilo neophodno obimno brušenje koje bi zahtijevalo i devitalizaciju zuba. Nakon svega toga, estetski momenat bi izostao jer nepravilna pozicija zuba se ne može rešiti protetski. Ortodontskom terapijom dobijamo idealnu poziciju zuba za buduću krunu ili most. 

Protokol koji se mora ispoštovati prije protetskog zbrinjavanja pacijenta odnosi se i na meka tkiva. U tu svrhu uklanja se kamenac i niveliše se gingiva tako da svi zubi nakon protetike budu ujednačene veličine. Tek nakon ovakve pripreme može se početi sa protetskim radom. Ukoliko pacijent želi da buduće krune budu svijetlije od njegovih prirodnih zuba, neophodno je tretman početi sa izbjeljivanjem zuba. 

Dobra priprema, plan terapije i saradnja pacijenta neizostavno daju dobar rezultat 

Estetika je u tijesnoj vezi sa zdravljem i funkcionalnošću. Nema lijepog osmijeha bez zdrave gingive i zuba. 

Kada smo sve što smo mogli korigovali, sljedeći važan korak je analiza. U tu svrhu uzima se otisak kako bi se dobro analizirao model i napravio adekvatan plan terapije.Uobičajeno je i slikanje pacijenta kako bi nov oblik zuba uskladili sa oblikom lica i tenom. U svrhu planiranja koristi se i program Smile Design. 

Nakon sveobuhvatne analize zajedno sa pacijentom donosimo odluku o terapiji koja će nas najbolje dovesti do željenog rezultata. 

Uz ovakvo zajedničko angažovanje i saradnju naših pacijenta i nas, rezultati neće izostati. Ipak, moramo da naglasimo da se ove promjene ne dešavaju preko noći . Nažalost, uz primjenu svih novih tehnoloških mogućnosti i dalje ne možemo da utičemo na biološki odgovor tkiva koji zahteva vreme.