Endoncija

Home / Endoncija
Endoncija

Što je endodoncija? 

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem korijenskih kanala zuba tj. liječenjem mekih tkiva zuba. Naši se zubi sastoje od tvrdih tkiva kao što su caklina, dentin i cement te mekih tkiva kao što je zubna pulpa. Zubna pulpa je prožeta živčanim vlaknima tj. predstavlja splet živaca, krvnih žilica i ostalog potpornog tkiva koje prehranjuje zub, brani ga od štetnih uticaja i daje mu osjet (toplo, hladno, bol, zagriz itd.). Pulpa se nalazi u unutrašnjosti zuba, ispod cakline i dentina, u kompleksnom i teško dostupnom spletu krunskih i korijenskih prostora i  kanalića. 

Kako dolazi do upale zubnog živca? Ukoliko zub zahvaćen karijesom nije na vrijeme liječen, bakterije iz karijesa i njihovi produkti uništavaju tvrdo zubno tkivo te nalaze put u prostor zubnog živca (pulpa) što rezultira pulpitisom – upalom. Kada karijes nađe put do zubnog živca, nastaje upalna reakcija praćena osjetljivošću na tople i hladne podražaje, zatim spontani neugodni bolovi pa i oticanje lica u blizini zahvaćenog zuba. Oteklina je reakcija organizma na bakterije koje su prošle kroz zub i izašle u prostor kosti i mekih tkiva lica. Takvo stanje se osim endodontskim zahvatom liječi i antibioticima. Ako upala nije toliko jaka, burna i brza, nastaje hronični proces, granulom koji predstavlja pokušaj organizma da uspostavi ravnotežu i obuzda upalu na ograničeno područje vrška korijena. Granulom može dugo vremena biti neprepoznat, bez simptoma, sve dok se ne poremete odnosi odbrane organizma i napadača – bakterija; onda se upala širi, zub počinje boljeti, lice otiče itd. 

Endodontski tretman 

Liječenje se sastoji od otvaranja zuba uzročnika uz anesteziju te uklanjanja inficiranog tkiva iz unutrašnjosti zuba. Endodontski tretman je zapravo složen mikrohirurški zahvat o kojem ovisi budućnost samog zuba pa je za uspjeh bitno suho radno polje bez sline, kontrola RTG snimkama i uporaba najsavremenijih tehnologija i materijala. Na taj se način nekada zamoran i nesiguran postupak koji je trajao mjesecima i nerijetko završavao vađenjem zuba svodi na samo posjetu ili dvije te potpuno izliječenje. Nakon što se ručnim ili mašinskim čišćenjem zubnih kanala (ProTaper, HeroShaper, WaveOne itd.) i ispiranjem posebnim hemikalijama ukloni upaljeno i mrtvo tkivo te unište bakterije, kanale zuba je potrebno zatvoriti kako ne bi došlo do reinfekcije te eventualno opskrbiti nadogradnjom i krunicom (u slučaju nedostatka većeg dijela zuba). Ako se smire svi simptomi, a zub pokazuje znakove zaliječivanja na RTG snimkama, možemo reći da je endodontski zahvat uspio. 

U rijetkim slučajevima zbog pretjerane reakcije organizma, perzistentnih bakterija ili loma sitnih instrumenata za čišćenje u samom kanalu nije moguće konzervativno izliječiti infekciju na vršku korijena. Tada se pristupa apikotomiji – malom hirurškom zahvatu kojim se odstranjuje vršak korijena i upaljeno okolno tkivo. 

Nadogradnje 

Nadogradnje su vrsta kolčića koji stvaraju uporište za restorativni nadomjestak zuba (ispun ili krunicu), a sidre se u endodontski izliječenom zubnom korijenu, odnosno kanalu. U prošlosti su se uglavnom radile laboratorijskim lijevanjem od metala na osnovu otiska, no potvrđeno je da su takve konstrukcije zbog svoje krutosti i masivnosti nerijetko štetne za zub, teško ih je izvaditi iz kanala, a također tamna boja metala može predstavljati estetski problem. Danas bi se trebale najčešće koristiti estetske nadogradnje od kompozitom ojačanih vlakana. Takve nadogradnje je lakše i brže izraditi, prijenos sila na zub je puno povoljniji, estetske su i po potrebi se lako vade iz kanala. 

Endodoncija – postupak u ordinaciji 

Ukoliko dijagnosticiramo upalu zubnog živca, prvo ćemo napraviti rendgenski snimak zuba kako bismo vidjeli u kakvom je stanju zub i okolne strukture te koliko je proširena infekcija. Slijedi otvaranje zuba pod anestezijom. Ako je dio pulpe još funkcionalan i nikako nije moguće postići bezbolnost endodontskog zahvata, iskoristiti ćemo devitalizacijsko sredstvo koje će kroz više dana umrtviti “živac”, a potom ćemo jednostavno izvaditi pulpu iz kanala i nastaviti liječenje. Ipak, moderna endodoncija u većini slučajeva omogućuje bezbolno liječenje u jednoj ili maksimalno 2-3 posjete. Sam postupak provodi se specijalno dizajniranim proširivačima i strugačima (tzv.iglice – ručna ili mašinska tehnika) koji čiste i šire endodontski prostor te ga pripremaju za hemijsku obradu. Hemijska sredstva prodiru u prostore koji su nedostupni mehaničkoj obradi te tako dodatno eliminiraju bakterije. Finalno, korijenski kanali pune se sredstvom koje zatvara (tzv.gutaperka i cement) i onemogućuje ponovnu reinfekciju i curenje u endodontski prostor. Time liječenje nije završeno; zub je potrebno osigurati ispunom (plombom) ili nadogradnjom i krunom kako bi mu se osigurala dugovječnost, dobra funkcija i estetika. Iako je sam zahvat bezbolan, neugoda, osjetljivost na zagriz ili blaga bol nakon zahvata su normalni te će ubrzo nestati. U slučaju vrlo jake upale, moguće je da ćemo prepisati i antibiotike, no nikako ih nemojte koristiti samoinicijativno.