Dječija Stomatologija

Home / Dječija Stomatologija
Dječija Stomatologija

Dječija stomatologija 

Dječija stomatologija dio je dentalne medicine i se bavi prevencijom i liječenjem zuba kod djece. Oralno zdravlje djece započinje pravilnim navikama održavanja oralne higijene koja djeca mogu usvojiti u ranoj dobi i tako preventivno uticati na nastanak karijesa na mliječnim, a kasnije i na stalnim zubima.

Prvposjeta stomatologu

Prva posjeta vašeg djeteta stomatologu treba da bude prijatno i pozitivno iskustvo. Mi želimo da se Vi i Vaše dijete osjećate sigurno i opušteno od prvog momenta kada dođete u našu ordinaciju. Uklanjanje mekih naslaga se obično vrši kod djece, jer se kod njih teže mogu naći tvrde naslage i najčešće služi približavanju stomatologa djetetu i uspostavljanju poverenja. Zapravo predstavlja pranje zuba pastom i posebnom četkicom.Traje oko 15 minuta i bezbolno je. 

Tokom prvog susreta radimo na tome da dijete stekne povjerenje u stomatologa, pri čemu blisko sarađujemo i sa roditeljima kako bi prva posjeta ordinaciji bila što ugodnija i opuštenija za dijete. Zato, vrlo je bitno da je prva posjeta kada još nema potrebe za stomatološkim liječenjem kako bi dijete odlazak u ordinaciju doživjelo kao nešto potpuno prirodno, a kada se ukaže potreba za terapijom da dijete bude spremno bez straha prepustiti se određenom zahvatu.

Mliječni zubi

Mliječni zubi počinju nicati oko šestog mjeseca života, a do treće godine u ustima će biti prisutni svih 20 mliječnih zuba. Vrlo je važno očuvati mliječne zube jer oni čuvaju mjesto trajnim zubima i prilikom izbijanja trajnog zuba usmjeravaju njegov rast, stoga u slučaju preranog gubitka mliječnih zuba dolazi do pogrešnog razmještanja trajnih zuba, odnosno različitih ortodontskih anomalija. 

Plombe u boji za mliječne zube

Twinky star plombe su izvrsni motivatori za djecu, prvenstveno zbog neobičnog izgleda, ali i zbog bržeg načina postavljanja i vezanja za zub, što olakšava posao i doktoru i pacijentu. Ovi kompozitni ispuni dolaze u raznim nijansama što privlači dječiju pažnju, te u njima budi želju za saradnjom pri popravci zuba. Birajući boju plombe, dijete postaje aktivni sudionik u poslu zajedno sa doktorom što otklanja stah i uznemirenost. Twinky star ispuni odlikuju se biokompatibilnošću, te su odlična prevencija nastanka sekundarnog karijesa zbog ispuštanja flourida.

Fluorizacija

Najbolja prevencija nastanku karijesa jest fluor koji štiti caklinu zuba, čini je otpornijom te potiče remineralizaciju tkiva koji zaustavlja početni karijes. Fluorizacija povećava odbranu zuba od karijesa tako da smanjuje razvoj bakterija, povećava količinu i kvalitetu pljuvačke te čini zube zdravijima. Postupak se vrši tako da se mliječni i trajni zubi premazuju fluorom u obliku tekućine, gela ili laka kako bi zubi postali otporniji. Sam postupak je brz i bezbolan, te je odlična metoda sprječavanja karijesa kod mladih zuba. 

 

Pečatni ispuni ili pečaćenje fisura

Pečaćenje fisura je preventivni postupak kojim nastojimo spriječiti razvoj karijesa na novoizniklim trajnim zubima.

Fisure su usjekline na kruni zuba koje se nalaze između zubnih kvržica. Oblik i dubina fisura razlikuju se između pojedinaca, a utiču na rizik od pojave karijesa – duboke fisure s uskim ušćem na kojeg se nastavlja proširenje predstavljaju mjesta pogodna za nakupljanje plaka.

Potpuno bezbolno i bez „brušenja“ zuba, fisure zuba se očiste i zapečate kompozitnim materijalom ili staklenoionomernim cementom koji bojom odgovara boji zuba i tako čuvaju estetiku. Preporučuje se postupak pečaćenja provesti nedugo nakon nicanja trajnog zuba. 

Štitnici za zube 

Dječija zaigranist, nedostatak straha, sportske aktivnosti i različite druge situacije mogu dovesti do oštećenja mliječnih ili trajnih zuba. Bilo da je u pitanju lom krunice, korijena ili potpuno izbijanje zuba, vrlo je važno da Vaše dijete odmah odvedete stomatologu. Ukoliko se dijete aktivno bavi nekim kontaktnim sportom, preporučujemo izradu individualnog štitnika za zube, kako bi se spriječila povreda zuba u razvoju.